IMG_3146_2

RELATIEBEMIDDELING EN -VERBETERING

ACHTERGRONDINFORMATIE

Je had je al neergelegd bij het gegeven dat een relatie saai altijd eens wordt. Je hebt eigenlijk al lang geen echt contact meer ervaren en je relatie voelt dor en droog. Misschien heb je zelfs wel eens gedacht aan te stoppen. Regelmatig vraag je je af of dit wel is vol te houden.

Als dit voor jullie geldt, raad ik je aan daarover met elkaar in gesprek te gaan. Maar dan wel onder begeleiding; “Je trekt jezelf moeilijk aan je eigen haren uit het moeras!”

 

Laat je verrassen door het opleven van oude liefde. Een paar gesprekken kunnen al helpen je relatie weer fris te maken, te verdiepen. Kom in actie en neem het initiatief.

Wanneer jullie relatie in zwaar weer verkeert, betekent dat meestal dat jullie zijn gegroeid. En ja, dan gaat er weleens wat mis met de afstemming. Een liefdesrelatie is een leerschool en dat gaat met vallen en opstaan. Hoe je een goede relatie vormgeeft, haal je daarom niet uit een boekje. Daarom: als je merkt dat je relatie onder druk staat en het lukt niet om er samen uit te komen, laat je dan ondersteunen. Van luisteren en verhelderen heb ik mijn beroep gemaakt om jullie te kunnen begeleiden.

Wanneer

 

Wacht in ieder geval niet te lang! Samen aan de relatie werken zou iedereen regelmatig moeten doen. Een soort APK voor de liefdesrelatie. Sommige stellen doen dit jaarlijks als een herbevestiging van hun band.

 

Helaas hebben we niet altijd vroeg genoeg in de gaten dat er iets mis is gegaan. Bijvoorbeeld wanneer jullie in verlammende patronen zijn beland en gesprekken niet worden gevoerd of steeds uit de hand lopen. Er blijven maar zaken onopgelost en jullie trekken je terug. Het spontane in de relatie is verdwenen en daarmee de warme veiligheid.

We begrijpen elkaar niet meer.

 

Ik zit liever alleen dan samen op de bank.

 

Ik ga met pijn in m’n buik naar huis.

Herkenbaar? Kom dan snel gratis kennismaken, want anders loop je het risico uit elkaar te groeien.

Een gezonde relatie kent z’n pieken en dalen en mensen -dus ook partners- zijn allemaal uniek. Dat maakt dat relaties niet zijn te vergelijken en je op je eigen gevoel moet vertrouwen om vast te stellen of jullie relatie nog bevredigend is.

We maken bijna dagelijks ruzie.

 

Ik voel me opgesloten in onze relatie.

 

We zijn nooit meer intiem.

Het gevaar bestaat dat je elkaar gaat ontwijken, omdat je uit de kille stilte of verhitte ruzies wilt blijven. Een ander risico is dat je afleiding (of meer!) buiten de deur gaat zoeken en zo je partner uit het oog verliest.

 

Wacht dus niet te lang als je twijfelt of het nog wel goed gaat. Trek aan de bel voor je te ver uit elkaar bent gegroeid en dat normaal bent gaan vinden.  Voor je er erg in hebt is ‘klein ongemak’ uitgegroeid tot serieuze schade.

Mijn aanpak

 

In de praktijk blijkt dat de aanpak van de begeleider van groter belang is dan de gehanteerde methode. Bij mij aan de keukentafel creëren we een sfeer van vertrouwen en veiligheid, waarbinnen jullie de moed vinden om jezelf te laten zien en horen. De openheid die nodig is om weer tot elkaar tot komen is bij mij in goede handen.

Ik zet meerdere bewezen methoden in, omdat ik niet geloof dat er een alles zalig makende is. Daarvoor is elke mens en zeker elke relatie te verschillend.
De sleutel voor een gezonde relatie ligt bij het goed naar elkaar kunnen luisteren en het verhaal van de ander niet gelijk persoonlijk nemen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Daar kun je mijn hulp goed bij gebruiken. Ik ga jullie manieren van (uit)praten leren die je de rest van je leven kunt gebruiken.

Ik weet niet meer hoe we onze conflicten kunnen oplossen.

 

Ik ben mijn eigen leven kwijt geraakt.

 

We vertrouwen elkaar niet meer.

De belangrijkste rol die ik neem is misschien wel die van de buitenstaander met levenservaring. Mijn aanleg en ervaring hebben gemaakt dat mijn ogen en oren scherp waarnemen. Dat maakt dat ik liefdevol begrijpen kan combineren met heldere inzichten. Je mag daarom van mij verwachten dat ik onpartijdig ben, me in jullie beiden verdiep, daarvoor verdiepende vragen stel én mogelijk confronterend spiegel. Sowieso heb ik veel aandacht voor jullie behoefte aan veiligheid en vertrouwen.

Ik baseer mijn manier van met jullie werken onder andere op het ook in Nederland populair geworden Emotionally Focused Therapy (EFT) van Sue Johnson. Belangrijke pijlers binnen EFT zijn de (verwrongen) wijze waarop je hecht en de (duivelse) dialogen die daardoor tussen partners kunnen ontstaan. Om uit de vervormingen en giftige dialogen te komen, is het nodig dat de partners zich voldoende openstellen voor elkaar. Vooral in het geval van ruzies en gebrek aan vertrouwen gaan we daar eerst aan werken. Dat vraagt om de uitdagende stap je partner als mens te willen zien.

Bij het meenemen van de persoonlijke inbreng van jullie beiden leun ik op de inzichten uit mijn opleiding tot coach Zijnsoriëntatie. Een van de uitgangspunten van Zijnsoriëntatie is dat we in ons leven dingen hebben meegemaakt waardoor we onbewust gedrag hebben ontwikkeld om nare ervaringen te vermijden.

Iemand maakt bijvoorbeeld ruzie om zijn eigen kwetsbaarheid niet te hoeven laten zien. De ander durft zich niet te laten gelden, omdat ze bang is voor haar kracht. Ik ga dan met jullie aan de slag om dit boven water te krijgen en daarmee meer wederzijds begrip. Waar mogelijk werken we met wat er op het moment speelt, zodat het direct voelbaar wordt hoe de aanpak werkt.

De volgende stap is meer gebaseerd op de ideeën van  Cognitieve GedragsTherapie (CGT), waarbij we ons richten op het ontwikkelen van een nieuwe manier van met elkaar omgaan. Alsof je weer verliefd bent! We gaan dan aan de slag met opdrachten die we samen oefenen en die jullie thuis uitproberen. Door anders met elkaar te leren omgaan, ga je je partner ook anders zien. Dat doorbreekt oude patronen en werkt bevrijdend.

Wat het van jullie vraagt

 

Je kunt een relatie als een systeem zien, waarin alles op elkaar reageert. Een relatie doet dus iets met je, waardoor je je anders gaat gedragen (verliefdheid) én oude patronen worden uitvergroot. Dat betekent dat er meer speelt dan alleen maar ‘bij elkaar passen’. Als je met mij aan de slag gaat, moet je bereid zijn ook jezelf onder de loep te nemen. Je gaat dan merken dat zowel jij als jullie relatie daarvan groeit!

Ik wil inzicht in mijn eigen aandeel krijgen.

 

Ik wil mijn partner opnieuw leren kennen.

Gedrag veranderen vraagt een moedige houding en doorzettingsvermogen. Als je dit voor je partner overhebt, laat je daarmee merken hoe waardevol die nog steeds is. Laat elkaar dus merken dat deze uitdaging je serieus is.

Na afloop

 

Samen jullie relatie op een nieuw niveau brengen is als een ongeplande reis: je weet niet wat je gaat meemaken, maar je bent wel samen op pad. Zie het ook niet als poging om te lijmen, maar eerder als een doorstart: waar het ook toe leidt, de situatie waarin jullie vastzaten laat je achter.

Geef jezelf en jullie liefde deze kans. Liefde is een te bijzonder wonder om door je vingers te laten glippen.

Start

 

In een vrijblijvende kennismaking gesprek onderzoeken we wat jullie situatie is en of ik daarin kan ondersteunen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op via het contactformulier. 

MEER ONDERWERPEN

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.