De natuurlijke stilteretraite

(Nederland, Ardennen)

Waarom een stilteretraite?

 

Kun jij jezelf nog horen binnen alle drukte die het leven is? Maakt voortdurend online zijn dat je je eigen verlangens en dromen vergeet? Vraag je je weleens af of je wordt geleefd? Dan kan een stilteretraite iets voor jou zijn.

Door jarenlange beoefening ben ik gewend geraakt aan in m’n eentje mediteren. Een langere stilteretraite in een groep blijft echter een enorme meerwaarde geven. Niet alleen voel je je dan minder alleen: met meerderen mediteren en in stilte zijn creëert een bijzondere energie die niet alleen de deelnemers, maar ook de omgeving beïnvloedt. Dat is voelbaar en die energie neem je mee.

Wat brengt je een stilteretraite?


Dat is voor iedereen weer anders. Voor de een is het een manier om periodiek de balans op te maken en terug te gaan naar een basis. Voor de ander is het een moment om te bezinnen op het leven van alle dag. Voor weer een ander is het de gelegenheid om een stap verder te komen in zelfontplooiing.

 

Voor mij hebben de jaren van stilteretraites me dieper inzicht gegeven in mijn gevoelens en gedachten, waardoor ik beter ben gaan zien wie ik werkelijk ben. Dat helpt me tevens steeds weer me los te maken van de turbulentie van de wereld en te voelen van waaruit ik mijn leven vorm en inhoud wil geven.

Wat doet stil worden met je?

 

Ik wil zelf de Stilte nooit meer kwijt, maar daarmee is niet gezegd dat het altijd comfortabel is. Lang stilzijn kan heftig zijn: wat zich op dat moment in jouw leven en lijf speelt, zal zich aandienen in de stilte. Het kan niet meer worden overschreeuwd door sociale of werkverplichtingen, de interne criticus.


Daarbij komt dat niet elke stilte hetzelfde is. Zit-, loop-, muziek-, wandel- of dansmeditaties brengen je alle op een andere manier in contact met een diepere laag in jezelf. Alle vormen helpen je het lawaai in jezelf tot zwijgen te brengen, zodat je de stem van je hart weer boven het andere geluid uit kan komen. Dat hart wacht altijd op je tot het moment dat je stil en aandachtig genoeg wordt om het te horen.

De meerwaarde van een stilteretraite in de natuur


Zeker een retraite in de natuur brengt ons terug naar onze oorsprong. Die vind je niet in een stadse omgeving met gebouwen, asfalt, verkeer, mensen die geen contact maken. En jouw oorsprong vind je zeker niet in laptop, smartphone of spelcomputer. Dit alles kan een verlangen naar stilte oproepen. Stilte in en om je heen. Velen beschrijven dit als thuiskomen. Heb je dat eenmaal ervaren, dan wil je daar meer van.

 

Die keer dat ik noodgedwongen voor mezelf en in mijn eigen tent een stilteweek in de Ardennen regelde, wist ik gelijk dat ik dit aan anderen wilde gaan aanbieden. Ik heb aan veel stilteretraites in met name kloosters deelgenomen, maar de diepgang in verbinding die stilzijn in de natuur biedt ben ik niet eerder tegengekomen.

 

De natuur biedt een heel andere stilte dan alleen zwijgen. Stil worden met de geluiden van de vogels en de wind om je heen. De pure, frisse, schone lucht die je inademt. Het permanente contact met de aarde onder je voeten. De eenvoud van slapen in een tent. Stiltewandelingen op de verende ondergrond van een bos. Mediteren in een kring om een houtvuur. Er is wellicht geen betere manier dan thuiskomen in jezelf, terwijl je je direct verbonden weet en voelt met de aarde enerzijds en het universum anderzijds.

Praktische informatie


Ik deel de mening van Osho dat wij westerlingen slecht lang kunnen stilzitten. Mijn retraites zijn daarom opgebouwd uit meerdere meditatievormen, ondersteund door specifiek lichaamswerk ter ondersteuning van jouw focus op de Stilte.

 

Deze opbouw maakt mijn retraites daarmee extra aantrekkelijk voor mannen. Die zijn van harte welkom, zodat ook de man-vrouw-energie in balans kan zijn.

 

Ik organiseer met regelmaat een stilteretraite op een fijne plek in Nederland of België (Ardennen). Het programma beslaat 4 hele dagen en 5 nachten (ontvangst de middag van de eerste dag en vertrek de vijfde dag na de lunch).

 

Wanneer we op een plek zijn met een onverwarmde zwemmogelijkheid, kun je ervoor kiezen de dag om 7:30 uur te beginnen met ademwerk en aansluitend Qi Gong, als voorbereiding op het zwemmen in koud water. De ervaring leert dat, als je dit in stilte doet, lichaam en geest een stevige focus krijgen. Dit draagt bij aan het aarden tijdens de meditatiesessies en maakt een verbinding tussen Hemel en Aarde makkelijker.

 

Aansluitend aan het zwemmen is er om 8 uur lichaamswerk voor allen. We gebruiken dan de energie van de dageraad om zelf wakker te worden.

De rest van de dag is een combinatie van zit- en loopmeditaties. Elke dag maken we ook een lange meditatieve wandeling, waarbij we gebruik maken van de mogelijkheden die de omgeving ons biedt.

 

Als alleen de begeleider soms een aanwijzing geeft
Hoor je de ritselende stilte achter zijn woorden
En het geluid van aarzelende voeten
Die stap voor stap de aarde bedanken

 

Gedurende de dag is er zo nodig ruimte voor korte coachgesprekken.

We gaan ervan uit dat je zelfredzaam bent. Je zorgt zelf voor een slaaptent. Voor verrukkelijk vegetarisch eten wordt gezorgd.

 

Het liefst doen we alles in de buitenlucht, maar in geval van onvoorziene weersomstandigheden is er een voldoende grote tent om het programma in te doen. Zorg wel voor voldoende kleding om te anticiperen: met meerdere lagen kun je makkelijk aanpassen.

 

Het programma is ook geschikt voor mensen met weinig (zit)ervaring. We zijn wel de hele dag stil (weinig gesproken begeleiding)!

Wil je meer weten OVER DE RETRAITE IN DE NATUUR?

Neem dan contact met me op via het contactformulier. 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.